Kat Mülkiyet Tapusu Almak Şart mı

Arsa payı kat irtifakından ayrı olarak devredilemez, miras yoluyla geçişi sağlanamaz ve başka bir hakla kısıtlanamaz. Arsa payı devredildiği takdirde ona bağlı kat irtifakı da devredilmiş olur.

Kat İrtifakı Tapusu Nedir? Kat İrtifakı Tapusu Nasıl Alınır?

Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak veya yapılan arsa üzerinde sizin almak istediğiniz bağımsız bölümün (kat, daire, depo, işyeri) payına düşen arsa tapusu anlamına gelir.

Henüz inşa edilmiş bir kat veya daire olmasa bile kat irtifakı tapusunda size ait bağımsız bölümün tüm detayları (kaçıncı katta olduğu, kapı numarası, adresi vb.) ve size ait arsa payının metrekaresi yazar.

Kat irtifakının kurulabilmesi için tapu siciline tescil yapılması gerekir. Tapu Müdürlüğünde arsa sahibi ve paydaşları arasında resmi senet düzenlenir.

Kat irtifakı paydaşlar arasında gerçekleşmeyecekse ve tek bir kişiye ait olacaksa senet yerine istem belgesi düzenlenir.

Kat irtifakının sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi için:

-- Ana yapının henüz tamamlanmamış olması,

-- İnşa edilecek bölümlerin bağımsız olması,

-- Yapının tamamında kat irtifakının kurulması,

-- Maliklerin tamamının istemde bulunması,

-- Malik sayısına göre senet veya istem belgesinin düzenlenmesi gerekir.

Kat Mülkiyeti Tapusu Nedir? Kat Mülkiyeti Tapusu Nasıl Alınır?

Kat mülkiyeti tapusu ile inşa edilen yapıdan arsa cinsinden aldığınız payda daire, kat veya işyeri gibi mülk cins değişikliği yaparsınız. Henüz inşa aşamasındaki ana yapı tamamlandığında bir binaya dönüşür.

Bu binada size ait bir daire varsa kat irtifakı tapusu ile aldığınız arsa payını kat mülkiyeti tapusu ile daire cinsine çevirirsiniz.

İnşası tamamlanan ana yapının içindeki her bir bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilir. Kat mülkiyeti tapusunun alınabilmesi için inşaatın tamamlanması ve oturma izninin alınmış olması gerekir.

Kat mülkiyeti tapusu alabilmek için dilekçe ve gerekli belgeler ile Tapu Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekir.

Kat mülkiyeti tapusu almak için gereken belgeler:

-- Yapı kullanma izni

-- Ana yapının ön ve arka ve yan cephelerini gösteren, en az 13×18 büyüklüğünde ve doğruluğu belediyece tasdikli bir fotoğraf

-- Her bir bağımsız bölümün arsa payının, kat, daire, iş bürosu gibi nevini ve bunların birden başlayıp sıra ile giden numarasını, varsa eklentisini gösteren ve ana yapının maliki veya bütün paydaşları tarafından imzalanmış noterden tasdikli liste

-- Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre 28’inci maddedeki esaslar çerçevesinde hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim planı

Kat İrtifakı Almak Zorunlu Mu?

Kat irtifakı tapusu almak da, kat mülkiyeti tapusu almak da zorunlu değil. Ancak inşa edilen gayrimenkulde sahip olduğunuz payın resmi kayıtlara geçebilmesi için önce kat irtifakı tapusu almalı daha sonra kat irtifakı tapusunu kat mülkiyeti tapusuna çevirmeniz gerekir.

Kat İrtifakı Almak Avantajlı Mı?

Kat irtifakı tapusu aldığınız zaman bir konut arsası veya arsa üzerine inşa edilecek veya inşa edilen ana gayrimenkulden payınıza düşen metrekaredeki arsanın tapusunu almış olursunuz.

Ana gayrimenkulün inşası tamamlandığında, daire, işyeri veya depo gibi size ait bağımsız bölüm ortaya çıktığında kat irtifakı tapusu ve gerekli belgeler ile Tapu Müdürlüğüne başvuru yaparak kat mülkiyeti tapusunu alabilirsiniz. Dolayısıyla kat irtifakı almak her zaman avantajlıdır.

Kat İrtifaklı Daire Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

-- Kat irtifaklı daire alırken dairenin bulunduğu binanın iskanını kontrol ettirmelisiniz. İnşaat tamamlandığı halde bina için iskan alınmamış olabilir. İskansız bir binada tapunun kanunen geçerliliği iptal edilebilir.

-- Kat irtifaklı bir daire almadan önce kapsamlı bir risk analizi yaptırmalısınız.

-- Müteahhit, binayı belediyeye verilen konut projesi planına aykırı şekilde tamamlamış olabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda belediye bina için yıkım kararı alabilir.

-- Kat irtifaklı dairelere banka kredisi verilmeyebilir. Daireyi satın almadan önce bu durumu araştırmalısınız.

Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı Arasındaki Farklar

-- Kat irtifakı, inşaatın başlangıcından iskan alınması sürecine kadar kullanılan bir tapu türüdür. İskan alındıktan sonra kat mülkiyeti tapusuna geçiş yapılır.

-- Kat irtifakı tapusu ile arsa üzerinde belli bir miktara sahip olursunuz. Kat mülkiyeti tapusu ile arsa üzerine inşa edilen yapıdan daire, kat veya işyeri gibi bağımsız bir bölüme sahip olursunuz.

-- Kat mülkiyeti tapusu bulunan bir daire için rahatça banka kredisi çekebilir ve satılık daire ilanı verebilirsiniz. Kat irtifakı bulunan bir daire için banka kredisi çekmek ve satış işlemini gerçekleştirmek pek kolay değildir.

   
   
Tüm yazarlarımız için tıklayın. Yazar: Nalan ÇİFTÇİ
 
:: Son Yazılar + tüm yazıları gör
 
- Taşınmaz No Nasıl Öğrenilir 19-09-2024
- Hangi Tapu Tipleri İçin Ev Kredisi Kullanılabilir? 15-05-2024
- Emlak Beyannamesi Nedir 15-05-2024
- Arsanın Yüzde Kaçına Ev Yapılabilir? 14-02-2024
- Kazandıran Gayrimenkul Yatırımı İçin İpuçları 31-01-2024
- EV SAHİBİ EVİ SATARSA KİRACI HAKLARI 29-01-2024
- Arsa İçin Kredi Çekilir Mi 23-01-2024
- Sakarya’da 2023 Yılında 21 bin 512 Konut Satıldı 20-01-2024
- Kentsel Dönüşümde Kiracı Hakları Nelerdir? 15-12-2023
- Miras Kardeşlere Nasıl Pay Edilir? 14-12-2023
- Tapu Islemlerınde Merak Ettıklerınız 05-12-2023
- 10 Yılı Dolduran Kiracı Çıkmak Zorunda mı? 02-12-2023
- Evini Kurtarmak İsteyenler Hemen Bunu Yapsın 24-11-2023
- Elektronik ilan doğrulama sistemi nedir, nasıl yapılır? 18-11-2023
- Ev Vergisi Hesaplamanın Kolay Yolları: Ev Vergisi Nasıl Hesaplanır? 04-11-2023
- Ev ve araç satışında yeni dönem başladı 01-11-2023
- 10 Soruda Yeni Kentsel Dönüşüm Kredisi 18-03-2023
- Konut Satışlarında Ekspertiz Zorunluluğu 17-03-2023
- Konut Kredisinde Musluklar Açılacak mı ? 17-03-2023
- Sakarya Konut Satış Verileri (Kasım 2022) 17-03-2023
 
 
Pro WEB